Eerste Europese systeem waarbij stroom van voertuigen ook naar het netwerk kan
Nissan en Endesa sluiten baanbrekende overeenkomst

Amsterdam, 3 maart 2015 - Nissan en Endesa, een dochtermaatschappij van Enel Group, hebben op de 85e autosalon van Genève een baanbrekende overeenkomst getekend. De partijen gaan een zogenaamd vehicle-to-grid-systeem (V2G) ontwikkelen en op de markt brengen. V2G is tweewegladen, waarbij de eigenaar van een elektrisch voertuig een eventueel overschot aan stroom ook aan het stroomnetwerk kan verkopen.


Met meer dan 160.000 verkopen van de Nissan LEAF is de Japanse autofabrikant wereldmarktleider op het gebied van elektrische voertuigen (EV's). Het merk slaat wederom nieuwe wegen in op het gebied van emissievrije mobiliteit. Met behulp van de tweeweglaadmogelijkheden van de technologie van Endesa ontsluit Nissan het volle potentieel van de accu's van elektrisch aangedreven voertuigen. De overeenkomst sluit naadloos aan bij Nissans voornemen om de complete EV-infrastructuur te stimuleren, niet slechts de verkoop van elektrische voertuigen.

De twee concerns zijn overeengekomen om op de volgende gebieden samen te werken:
- Introductie van V2G-diensten in Europa
- Het onderzoeken van de mogelijkheid voor een tweede leven van accu's van EV's (bijvoorbeeld huishoudens, gebouwen, stroomnetwerk)
- Het ontwerpen en evalueren van potentiële, betaalbare energie- en mobiliteitspakketten

Paul Willcox, voorzitter van Nissan Europa, prijst het innovatieve tweeweglaadsysteem en deze stap om de EV-markt verder te ontwikkelen, aan: ‘Volgens ons is deze innovatie een belangrijke ontwikkeling voor de klanten van de Nissan LEAF en de e-NV200. Ieder elektrisch aangedreven voertuig van Nissan bezit de mogelijkheid om stroom op te slaan. Dat is nuttig om te kunnen bijdragen aan het slim en verantwoord omgaan met energie en zorgt bovendien voor een verlaging van de exploitatiekosten van EV-rijders. Het biedt niet alleen een mogelijkheid voor eigenaren van Nissan-EV's en fleetowners, het zou zelfs de stabiliteit van stroomnetwerken kunnen ondersteunen en demonstreert zo dat ieder elektrisch voertuig van Nissan een tastbare sociale aanwinst vormt.'

Stabiliteit is een van de grote uitdagingen van stroomnetwerken. Deze situatie is vooral belangrijk in landen met een groot aanbod van energie uit hernieuwbare energiebronnen, iets dat in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. Het is de verwachting dat zero emission-voertuigen op de lange termijn het middelpunt vormen van een volledig geïntegreerd systeem waarbij eigenaren kunnen deelnemen aan de energiemarkt door de verkoop van de stroom die in de accu's van hun voertuigen is opgeslagen. Op deze manier kunnen zij de kosten voor hun voertuig verlagen. In een niet zo verre toekomst kan de eigenaar van een EV niet alleen bepalen waar en wanneer hij zijn voertuig oplaadt, maar ook hoe hij de stroom in zijn voertuig gebruikt en eventueel weer verkoopt. Daarbij krijgen zij concrete, financiële voordelen in de vorm van besparingen op hun energiekosten, terwijl ze tegelijkertijd het gebruik van groene energie maximaliseren.

‘De flexibiliteit die V2G-systemen biedt met het opslaan en vrijgeven van groene stroom aan het netwerk, vergroot de al belangrijke voordelen die elektrische mobiliteit biedt. Daarom heeft Endesa, samen met zijn eigenaar Enel en Nissan, besloten om de krachten te bundelen in het promoten van deze technologie', zegt Javier Uriarte, hoofd marketing Iberia bij Endesa.

Voor informatie
Het V2G-systeem bestaat uit de Endesa tweewegoplader en een energiemanagementsysteem dat ook hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windturbines kan integreren. Met deze voorziening kunnen eigenaren van de Nissan LEAF en de e-NV200 hun voertuig opladen op momenten dat de vraag, en daarmee het tarief, laag is.

Daarbij zijn er de opties om de in de accu's opgeslagen energie thuis te gebruiken op een moment dat de kosten hoger zijn of om deze energie zelfs met een financieel voordeel terug te verkopen aan het stroomnet. De elektriciteit die zonnepanelen of windturbines opwekken, kan gebruikt worden om een voertuig op te laden, om een huis van stroom te voorzien of om te verkopen aan het stroomnetwerk.

Door deze uitzonderlijke overeenkomst tussen Nissan en Endesa kunnen Europese landen hun huidige energiemanagementsystemen herzien om deze in lijn te brengen met het vooruitstrevende V2G-systeem.

Na jaren van testen heeft Endesa de ultieme, voordelige V2G-technologie ontwikkeld. Het bedrijf heeft deze techniek voor het eerst in Smartcity Malaga, het testcentrum van de Enel Group, gedemonstreerd in 2008. Vier jaar later heeft Endesa de evolutie van deze technologie voorgesteld op de ZEM2ALL.

Op 12 maart culmineert de ontwikkeling van de V2G-techniek in de demonstratie van het uiteindelijke systeem, verzorgt door Endesa en Nissan in Madrid.

Een publicatie van Nissan