e-NV200: In detail

Het aantal milieuzones in steden neemt toe, dus is de tijd rijp voor een volledig elektrisch aangedreven bestelauto.

• Beproefde EV-techniek gekoppeld aan functionaliteit, maar met meer dan 30 procent unieke componenten
• Beschikbaar in bestel- en personenuitvoering
• Gemakkelijk - en ontspannen - te rijden

Hoewel hij is gebaseerd op componenten van twee onderscheiden auto's - de elektrische aandrijflijn van de Nissan LEAF en de carrosserie van de Nissan NV200 - is de Nissan e-NV200 een opzichzelfstaand model. Meer dan 30 procent van de onderdelen zijn uniek voor de e-NV200.
Terwijl het silhouet natuurlijk gelijk is aan dat van de NV200, onderscheidt de e-NV200 zich met uitgesproken details. Het is een mix van praktische elementen van de NV200 en de futuristische stijl van de LEAF. Het resultaat is een moderne, geavanceerde bedrijfsauto.

Bovendien heeft de e-NV200 zich al bewezen in de praktijk. Voordat de e-NV200 naar de dealers ging, moest hij zich eerst bewijzen in uitgebreide praktijktests in Japan en Europa. Aan internationaal bekende bedrijven als FedEx, Coca Cola, DHL, British Gas en de Japanse posterijen werden pre-productieversies beschikbaar gesteld voor gebruik voor hun dagelijkse werkzaamheden.
Met de onafhankelijke feedback van deze bedrijven gingen de ingenieurs van Nissan aan de slag om het productiemodel te optimaliseren voor de behoeften van de klant.

De Nissan e-NV200 is leverbaar als gesloten bestelauto en als zogenoemde Evalia met plaats voor vijf personen. Zowel de bestelauto als de Evalia biedt ruime keuze aan deuropties. Standaard is één schuifdeur, maar een schuifdeur aan weerszijden is ook een optie. Aan de achterzijde is er keuze uit een achterklep (Evalia) of twee deuren (Van).

Exterieur
Aan de voorzijde toont de e-NV200 Nissans kenmerkende EV-gezicht, zoals dat van de LEAF. Deze verandering voegt 160 mm toe aan de totale lengte van de bestelauto. De 12-voltaansluiting gaat schuil onder de Nissan-badge in het midden van het front. De stekker wordt automatisch tijdens het laden vergrendeld om te voorkomen dat de auto ongewenst wordt losgekoppeld.
In de rank gevormde koplampunits is ook de karakteristieke blauw getinte, pijlvormige dagrijverlichting ondergebracht. IJsblauwe verlichting kenmerkt Nissans EV-programma. Het thema komt terug in de badges en de ‘Zero Emission'-graphics op de flanken.
De Evalia-uitvoering van de e-NV200 is voorzien van energiezuinige led-lampen. Elke e-NV200 is ook te herkennen aan de leds in de heldere achterlichtunits, waarmee de e-NV200 zich ook onderscheidt van de conventionele NV200.

Om aan de 40 mm grotere spoorbreedte van de aandrijflijn van de LEAF plaats te bieden, is de e-NV200 voorzien van bredere wielkasten en dorpels. De totale breedte van de e-NV200 is daardoor met 60 mm toegenomen tot 1.755 mm. Alle andere afmetingen van de carrosserie zijn gelijk aan die van de NV200. Een ander verschil tussen de e-NV200 en de NV200 is het gebruik van 15- in plaats van 14-inchwielen.
Het kleurenpalet omvat acht kleuren voor de personenuitvoering en zes voor de gesloten bestelauto. Eén van de kleuren is het opvallende, nieuwe New Blue - een nieuwe versie van de iconische blauwe kleur van de LEAF.

Interieur
Net als het exterieur toont ook in het interieur van de e-NV200 elementen van Nissans toonaangevende expertise op het gebied van EV's.
Het opvallendste verschil met de NV200 is het instrumentarium met led-displays die vitale informatie tonen. De digitale snelheidsmeter neemt een dominante plaats in op het instrumentarium. Eronder bevinden zich drie displays: een verbruiksmeter die niet alleen het stroomverbruik, maar ook de mate van regeneratie weergeeft, een accumeter en een meter die de actieradius weergeeft.
Verder toont de multifunctionele display het gemiddelde verbruik, de actuele status van de batterij, de kilometerteller en de dagteller, de bandenspanning, datum, tijd en buitentemperatuur. Bovendien is er een weergave van de status van de batterij over een langere termijn.
Verder is er een waarschuwingslampje dat oranje oplicht als de batterij te warm wordt en blauw oplicht bij lage temperaturen.

De beschikbare uitrusting van de e-NV200 is vergelijkbaar met die van een personenauto. De bestelauto is leverbaar met onder meer licht- en regensensor, Bluetooth- en USB-connectiviteit, i-key, een achteruitrijcamera, CarWings, verwarmbare stoelen en een verwarmbaar stuur. De nieuwe sleutel biedt de bestuurder de mogelijkheid het interieur al vóór de rit te koelen of te verwarmen.

De airconditioning is geoptimaliseerd voor toepassing in een bestelauto die regelmatig stopt en weer start en kan bediend worden via de smartphone met de CarWings-app.
Bij hogere temperaturen schakelt een nieuwe ventilatiemodus zowel de airconditioning als de verwarming uit, zodat met natuurlijke ventilatie en ontwaseming energie bespaard wordt en de actieradius vergroot.
Achter in de personenversie zijn uitstroomopeningen voor warme lucht aangebracht.
Behalve dat de bestuurder of wagenparkbeheerder op afstand de temperatuur en de timing van het ventilatiesysteem kan regelen, kan hij via CarWings ook de laadstatus van de batterij bekijken en zien of en hoelang de auto nog aan de lader moet staan. Auto's voorzien van CarWings zijn uitgerust met een zender die gegevens verzendt over het opladen en de ventilatie, die op een PC of een smartphone te bekijken zijn. Hierdoor kan de wagenparkbeheerder taken toebedelen aan auto's met voldoende actieradius, zonder dat hij de chauffeurs afzonderlijk daarnaar moet vragen.

Dankzij de hoge zitpositie, de wendbaarheid en compacte afmetingen is de e-NV200 vrijwel moeiteloos door drukke binnensteden te sturen.
Qua schouderruimte in de cabine doet de e-NV200 niet onder voor de concurrentie, terwijl de carrosserie smaller is. De binnenruimte is echter optimaal doordat de versnellingspook op het dashboard in plaats van tussen de voorstoelen is geplaatst.
Flessenhouders bieden plaats aan plastic flessen van 500 ml, terwijl kleine artikelen in talloze bergvakjes een plaats kunnen vinden.

Onder de vloer bevindt zich het batterijpakket. Door de plaatsing tussen voor- en achteras - de wielbasis meet 2.725 mm - heeft de Nissan e-NV200 net als de NV200 de grootste laadruimte in zijn klasse. Die is een indrukwekkende 2,04 meter lang. Zelfs tussen de achterwielkasten is de laadvloer 1,22 meter breed. De e-NV200 biedt ruimte genoeg voor twee europallets. De laadvloer is met een hoogte van 524 mm de laagste in zijn klasse. De lading mag maximaal 795 kilogram wegen.

Motor en batterij
De Nissan e-NV200 wordt aangedreven door Nissans AC synchrone elektromotor uit de LEAF. Die levert 80 kW vermogen en 254 Nm koppel. De energie komt van een compacte lithium-ion-batterij bestaande uit 48 cellen.
De batterijcellen worden vervaardigd in het Verenigd Koninkrijk en vervolgens verscheept naar Spanje, waar de Nissan-fabriek in Barcelona batterijpakketten op maat maakt voor de e-NV200. Alle informatie over motor en batterij is te lezen in het hoofdstuk ‘Elektromotor en batterij'.

Onderstel
De aandrijflijn en het subframe van de Nissan LEAF, met onafhankelijke MacPherson-veerpoten, zorgen voor een spoorbreedte vóór van 1.530 mm, 40 mm meer dan die van de NV200. De draaicirkel is met 10,6 meter. Achter monteerde Nissan dezelfde enkele bladveren als onder de NV200. De bladveren bieden de extra stevigheid zonder in te leveren op de laadruimte.

Het gewicht en de plaatsing van het batterijpakket onder de vloer van de auto dragen bij aan het lage zwaartepunt van de e-NV200. Dit zorgt voor een uitstekend weggedrag, uniek in de klasse van lichte bedrijfsauto's.
Minimale carrosseriebewegingen en de stijve carrosserie - mede dankzij de geïntegreerde behuizing van het batterijpakket - in combinatie met de stille en trillingsarme elektromotor zorgen ervoor dat de Nissan e-NV200 een rijervaring biedt die meer doet denken aan die van een personenauto dan aan die van een praktische lichte bedrijfsauto.

Door verbeteringen werkt het regeneratieve remsysteem (Co-operative Regenerative Braking System - CRBS) in de praktijk progressiever en dankzij PFS-software (Pedal Feel Simulator) voelen de remmen aan als conventionele remmen, zelfs als het batterijpakket tijdens het remmen wordt bijgeladen.
CRBS herwint de energie optimaal doordat het gebruikmaakt van zowel het koppel dat vrijkomt bij regeneratief remmen (elektrische energie) als de warmte die ontstaat door de wrijving van de remmen (thermische energie). De winst is 14 procent ten opzichte van het oude systeem.

Veiligheid
De Nissan e-NV200 biedt dezelfde veiligheid voor de inzittenden als de NV200. De voetgangersbescherming is zelfs verbeterd dankzij de 160 mm langere voorkant. Voorspanners in de veiligheidsgordels en een airbag voor de bestuurder zijn standaard (Van). De Evalia beschikt standaard over vier airbags. De zijkanten van de carrosserie zijn versterkt, zodat de krachten die bij een aanrijding optreden, optimaal verdeeld en geabsorbeerd worden.

Een stevige metalen behuizing beschermt het batterijpakket en in het geval van een aanrijding schakelt een sensor alle elektrische systemen uit. Dankzij de plaatsing van de batterij in de stevige behuizing onder de vloer heeft de e-NV200 een laag zwaartepunt en biedt hij een uitstekend weggedrag. Dit wordt verder verbeterd dankzij standaard ESP en schijfremmen rondom.

Een ander onderdeel van het veiligheidspakket is Hill Start Assist. Dit systeem houdt de remmen nog drie seconden vast als de bestuurder het rempedaal loslaat. De auto rolt dan niet meteen naar achteren en de bestuurder kan zijn voet rustig van het rempedaal naar het gaspedaal verplaatsen.

Een publicatie van Nissan