INDRUKWEKKEND DEBUUT NISSAN DELTAWING OP LE MANS

 

LE MANS, FRANKRIJK, zondag 3 Juni 2012: De revolutionaire Nissan DeltaWing heeft op 3 juni de eerste snelle ronden afgelegd op het beroemde 13,6 kilometer lange Circuit de la Sarthe-de thuisbasis van de aanstaande tachtigste editie van de 24 uur van Le Mans.


In de Automobile Club de l'Ouest's"Garage 56" kwalificatie, bedoeld ter promotie van auto's met nieuwe en innovatieve technologie, heeft de Nissan DeltaWing 54 ronden afgelegd. Achter het stuur zaten afwisselend Michael Krumm, Satoshi Motoyama en Marino Franchitti.

 

Het team heeft een vrijwel probleemloze dag beleefd en heeft op één ronde na de missie volbracht met slechts een enkele set Michelin slicks. Die enkele ronde is gereden op regenbanden tijdens een korte bui, waardoor het team zich genoodzaakt zag tot een bandenwissel.

 

Motoyama reed de snelste ronde van de dag met 3 minuten en 47,980 seconden. Het technische team van de Nissan DeltaWing, onder leiding van initiatiefnemer Ben Bowlby, is van mening dat zelfs de limiet van 3 minuut 45 seconden, zoals de organisatie van de 24 uur van Le Mans die hanteert voor conventionele racers bij de officiële training, haalbaar is.

 

Aangezien Motoyama niet meer op Le Mans geracet heeft sinds 1999 en Krumm niet meer sinds 2005, moesten beiden verplicht tien ronden afleggen om zich in ieder geval te kwalificeren voor deelname in de klasse van experimentele auto's ‘Garage 56'. Ze hebben dat doel met gemak gehaald, want Motoyama heeft 19 ronden afgelegd en Krumm 24. Mario Franchitti heeft het grootste deel van het voorafgaande test- en ontwikkelingswerk voor zijn rekening genomen, dus reed de Schotse coureur 11 ronden. Zo konden zijn Japanse en Duitse teamgenoten meer ervaring met de auto opdoen.

 

Krumm reed als eerste waarna hij de auto overgaf aan Motoyama die de ochtendsessie afrondde. Franchitti startte de middagsessie en daarbij zat ook de enige ronde op Michelin regenbanden. Krumm en Motoyama sloten de testdag af.

 

De unieke Nissan DeltaWing heeft slechts de helft van het gewicht, vermogen en de luchtweerstand van een gebruikelijke racer en zal daarom aanzienlijk minder brandstof en banden nodig hebben.

 

Behalve van een 300 pk sterke 1,6-liter Nissan DIG-T turbomotor is de DeltaWing ook voorzien van speciaal door Michelin ontworpen voorbanden van maar tien centimeter breed.

 

Het team is na de kwalificatie teruggegaan naar Groot-Brittannië voor de laatste voorbereidingen op de tachtigste editie van de 24 uur van Le Mans. De racetransporteur keert voorafgaand aan het raceweekend terug in de paddock, nadat de auto de technische keuringen doorlopen heeft in het centrum van Le Mans en op de Place de la Republique.

 

De officiële training begint op woensdag om 16:00.

 

MARIO FRANCHITTI

"We hebben zonder meer een zeer productieve dag gehad en het is erg fijn dat we zoveel ronden hebben kunnen rijden. Los van die ene ronde die ik op regenbanden heb gedaan, hebben we alle ronden op één set Michelins afgelegd en dat is erg bijzonder."

"Het belangrijkste was het kwalificeren van Michelin en Satoshi voor de race. Dat lukte met gemak. Ik ben erg trots op iedereen die aan deze Nissan DeltaWing heeft gewerkt. We hebben enorm veel werk verzet en dan is het zeer bemoedigend dat de kwalificatie zo goed verlopen is. Ik heb erg uitgekeken naar het rijden in de auto en was in geen enkel opzicht teleurgesteld. We hebben veel informatie kunnen verzamelen die we de komende week evalueren om de auto verder te verbeteren."

 

MICHAEL KRUMM

"We hebben een schitterende dag gehad zonder tegenslagen en problemen. Dat is fantastisch voor dit project. We konden verschillende afstellingen testen en gegevens verzamelen. Ook is aan het brandstofverbruik gewerkt. Alles verliep erg goed. We hebben onze doelen bereikt met verbruik en dat is grandioos. Al met al was het een zeer succesvolle dag."

"We gaan nu alle gegevens analyseren en ik kijk al uit naar volgende week. We hopen dat we zonder problemen kunnen blijven rijden. Het is voor mij ook fantastisch om weer terug te zijn op Le Mans. Sommige dingen zijn veranderd op de baan, maar alle verbeteringen zijn erg goed."

"De auto voelt prima hier. Ik was aanvankelijk een beetje bezorgd hoe de Nissan DeltaWing zou aanvoelen in de Porsche Curves maar daar rijdt hij ronduit fantastisch en erg stabiel. Je kunt er echt hard mee gaan, heerlijk om te rijden. Ik kan niet wachten tot de race."

 

SATOSHI MOTOYAMA

"Het is dertien jaar geleden dat ik hier gereden heb en ik was een beetje nerveus voor vandaag omdat ik weer vertrouwd moest raken met de baan. Het was echter een erg goede test en alles verliep beter dan ik verwacht had. De Nissan DeltaWing voelt erg sterk en het is goed dat we zoveel ronden hebben kunnen rijden want ik zit nu meer op mijn gemak in de auto."

"Er zijn fans over de hele wereld die smachtend uitzien naar deze auto op Le Mans. Dat voert de druk wel verder op, maar ik zie uit naar de race en ik ben erg blij weer terug te zijn op Le Mans."

 

BEN BOWLBY

"Ik ben zeker gelukkig met de resultaten van vandaag. Het zou tragisch geweest zijn als we geplaagd waren door technische storingen tijdens het kwalificeren van onze rijders. We hebben de ACO laten zien dat hun verlangde criterium, een rondetijd van 3 minuut 45 seconden, haalbaar is met dezelfde frequentie van pitstops als alle andere deelnemers. We zitten erg dicht bij die tijd, dus we moeten concluderen dat vandaag erg succesvol is verlopen."

"De berekeningen spreken boekdelen. We hebben een auto gemaakt die de cijfers waarmaakt in de praktijk. Er is nog een hele hoop voorbereiding te doen deze week en alle kansen zijn nog open. Daar moeten we nuchter over zijn. We moeten gewoon proberen een goede show voor Nissan en Michelin neer te zetten."

 

DARREN COX

"Als iemand me vanmorgen had gezegd dat we vandaag meer dan vijftig ronden zouden afleggen, dan had ik het niet geloofd. Ik zou zelf op twintig gegokt hebben om zo Michael en Satoshi te kunnen kwalificeren. Ik ben erg blij, en dat geldt voor iedereen van Nissan, met het verloop van de dag. Ben Bowlby en alle leden van het team moeten zeker een lach op hun gezicht hebben. Ben lijkt trouwens wel twintig jaar ouder geworden in de afgelopen vijf weken. Er was een enorme hoeveelheid spanning vanmorgen vanwege onzekerheid over het verloop, maar iedereen wist dat hij het beste van zichzelf had gegeven. Die inzet is beloond met een prachtige dag."

 

DON PANOZ

"Ik ben bijzonder tevreden over alle betrokkenen van het team, Nissan, Michelin en onze leveranciers en partners. We hebben volgens een extreem strak schema gewerkt om deze droom werkelijkheid te maken. Een dag als vandaag werkt enorm motiverend."

"Er is nog heel veel werk te verzetten voor de race. Het is ons voornemen om hard door te werken en de uitgangspunten van dit concept te tonen. We gaan niet over de kerbs jakkeren en risico's nemen op zoek naar snelle tijden. Alles draait om deelname aan de 24 uur van Le Mans met aanzienlijk minder middelen dan alle andere teams. Ik ben erg trots op ieders inzet en kijk enorm uit naar de race."

Een publicatie van Nissan