Nissan steunt baanbrekend DeltaWing-project voor Le Mans 

Experimentele raceauto Nissan DeltaWing aangedreven door 1,6-liter Nissan-motor met DIG-T-techniek

  • Nissan streeft naar efficiency
  • Nieuwe innovatieve raceauto met Nissan-technologie deelnemer 24-uursrace van Le Mans
  • DeltaWing is testcase voor nieuwe technologie voor productiemodellen van Nissan
  • Nissan past principes voor milieulabel toe op gebruik op het circuit
  • DeltaWing verbruikt - vergeleken met andere raceauto's - helft van brandstof
  • Steun van racelegenden Dan Gurney en Don Panoz, ontwerper Ben Bowlby en bandenfabrikant Michelin
  • Speciale uitnodiging van organisatie ACO om 'Garage 56' te gebruiken
  • Auto racet met startnummer 0 en strijdt niet mee voor klassering

Amsterdam, 13 maart 2012 - Nissan gaat als een van de oprichters van Nissan DeltaWing het langeafstandsracen voor altijd veranderen. Het is het radicaalste autosportproject van deze tijd. Een zeer geavanceerde en hoogst efficiënte Nissan-motor drijft de raceauto aan die op 16 en 17 juni voor het eerst aan de 24-uursrace van Le Mans deelneemt.

 

Met de DeltaWing introduceert Nissan baanbrekende technologie in de racerij, die laat zien in welke richting de autosport zich zou kunnen ontwikkelen. Het project dient om gegevens te verzamelen zodat Nissan soortgelijke technologie in toekomstige productiemodellen kan toepassen. De Nissan DeltaWing wordt aangedreven door een 1,6-liter viercilinder benzinemotor met directe inspuiting en een turbo. De kleine motorinhoud is mede mogelijk doordat de DeltaWing niet alleen slechts de helft weegt van een normale raceauto, maar ook 50 procent minder luchtweerstand heeft.

 

Ideale partner

Door zijn reputatie op het gebied van innovatie was Nissan de ideale partner voor de initiële kerngroep van het project - de Britse, maar in Amerika woonachtige ontwerper Ben Bowlby, de Amerikaanse autosportondernemer Don Panoz, de All-American Racers van voormalig Formule 1-coureur Dan Gurney, het tweevoudig kampioenschapsteam Highcroft Racing van Duncan Dayton en Michelin Noord-Amerika.

De DIG-T-motor (Direct Injection Gasoline - Turbocharged) levert naar verwachting 221 kW. Dat is genoeg om met de DeltaWing rondetijden te halen die op een niveau liggen tussen die van de LMP-1- en de LMP2-klasse. De motor berust op technologie die Nissan al in enkele straatmodellen toepast, zoals de topversie uit de JUKE-serie, de JUKE DIG-T.

 

‘Door de steeds strengere regelgeving lijken raceauto's meer en meer op elkaar en de gebruikte technologie heeft daardoor minder relevantie voor de ontwikkeling van productiemodellen. Nissan DeltaWing hoopt dit te veranderen. Daarom zijn wij de ideale partner voor dit project', vertelt Andy Palmer, Executive Vice President van Nissan Motor Co., Ltd. ‘Maar dit is slechts de start van onze betrokkenheid. Nissan DeltaWing behelst een groot aantal zeer innovatieve ideeën waarvan wij kunnen leren. Tegelijkertijd leveren wij een nuttige bijdrage aan DeltaWing met onze technologie en de kennis op het gebied van brandstofefficiency die wij met onze PureDrive-techniek hebben opgedaan. Deze samenwerking maakt Nissan partner van een baanbrekend autosportproject dat de potentie heeft om de toekomst van de sport te veranderen.'

 

De Brit Ben Bowlby, de bedenker van het Nissan DeltaWing-concept zegt: ‘Dankzij Nissan beschikken we nu over de motor die vooraf al onze eerste keus was. De viercilinder is een prachtig stuk techniek. We hebben de motor van onze dromen: hij heeft het juiste gewicht, het juiste vermogen en is enorm efficiënt.'

 

Zeer wendbaar

De Nissan DeltaWing is anders dan alle huidige raceauto's. Zo zit de bestuurder ver achterin, bijna boven de achteras, en kijkt hij uit over een lange, smalle romp. Ver vooraan bevinden zich twee smalle voorbanden die speciaal voor de DeltaWing zijn ontwikkeld door Michelin. Door de achterin liggende motor is de DeltaWing zeer wendbaar terwijl het lage gewicht en de goede aerodynamica hem uiterst efficiënt maken.

 

Garage 56

Het innovatieve ontwerp en de vooruitstrevende technologie hebben de Automobile Club de l'Ouest (ACO), de organisatie van de beroemde 24-uursrace van Le Mans, ervan overtuigd de DeltaWing te laten starten vanuit 'Garage 56'. Deze plek in de pitsstraat is gereserveerd voor experimentele auto's. Omdat de DeltaWing niet voldoet aan de bestaande reglementen, strijdt hij niet mee voor een officiële klassering en heeft de raceauto startnummer 0 gekregen.

 

De expertise van Nissan komt bij de motor om de hoek kijken. Doel was de krachtbron zo licht, krachtig en efficiënt mogelijk te maken. Op deze manier draagt de krachtbron eraan bij te bewijzen dat de filosofie achter het concept ook werkt tijdens een echte race. Nissan loopt altijd voorop bij het omarmen van radicale ideeën en nieuwe technologie. De fabrikant gaat de kennis, die het met de Nissan DeltaWing opsteekt, toepassen in zijn straatauto's en opnemen in het R&D-programma.

 

Het legendarische All American Racers van Dan Gurney heeft de DeltaWing gebouwd. Hiermee bouwt het vanuit Californië opererende bedrijf verder aan zijn indrukwekkende reputatie als constructeur van raceauto's. Het bedrijf heeft inmiddels 157 raceauto's op zijn naam die talloze overwinningen hebben behaald in de F1, de sportscar-klasse en in de Indianapolis 500.

 

Paul Wilcox, Senior Vice President van Nissan Europa: ‘Nissan is een innovatieve fabrikant die wel een gokje durft te wagen. Exact hetzelfde geldt voor de Nissan DeltaWing. Onze deelname illustreert de durf die we op het gebied van ontwikkeling en innovatie hebben.'

 

Debuut

De eerste twee rijders die Nissan DeltaWing heeft bekendgemaakt, zijn de Britse sportscar-coureur Marino Franchitti en Nissans regerende FIA GT1-kampioen Michael Krumm. De auto maakt zijn publieke debuut op het circuit van Sebring in Florida op 15 maart.

Een publicatie van Nissan