NISMO-legende versterkt Nissans experimentele Le Mans-project

Japanse Super GT-ster Motoyama wordt derde DeltaWing-rijder

 

Amsterdam, 24 april 2012 - Nissan en NISMO hebben aangekondigd dat hun Japanse Super GT-ster Satoshi Motoyama als derde rijder van de revolutionaire Nissan DeltaWing aan de 24-uursrace van Le Mans zal deelnemen.

 

 

NISMO-rijder en drievoudig Super GT-kampioen Motoyama wordt de derde rijder van het Nissan DeltaWingteam, naast de Schot Marino Franchitti en de Duitser Michael Krumm.

 

Motoyama is een vaste Nissan-rijder, die in al 1996 voor het eerst voor de autofabrikant in actie kwam. Hij heeft meer Super GT-titels, races en punten gewonnen dan elke andere coureur in de geschiedenis van deze raceklasse. Op dit moment deelt hij de NISMO #3 Nissan GT-R met DeltaWing-partner Michael Krumm, met wie hij in 2003 al de titel in het Japanse GT-kampioenschap (JGTC, nu de Super GT) won.

 

‘Ik ben blij dat ik met het Nissan DeltaWing-project voor de 24-uursrace van Le Mans mag meedoen en ik wil Nissan, NISMO en de andere DeltaWing-partners bedanken dat ze me deze kans gunnen', vertelt Motoyama. ‘Het is de eerste keer sinds 1999 dat ik aan de 24-uursrace van Le Mans deelneem, maar ik ben er helemaal klaar voor. Ik kijk ernaar uit om samen met Michael Krumm, mijn partner in de Super GT, en Marino Franchitti op Le Mans te rijden en iedereen te laten zien wat de Nissan DeltaWing in zijn mars heeft. En natuurlijk waardeer ik alle steun van onze fans.'

 

Garage 56

De Nissan DeltaWing is een experimenteel project dat tot doel heeft het aanzien van de enduranceracerij te veranderen door de beroemde 24-uursrace met de helft van de brandstof en de helft van het aantal banden af te leggen.

Het experimentele karakter van het Nissan DeltaWing-project is een enorme uitdaging voor de technici. Deze fascinerende raceauto is ontwikkeld met behulp van een groep belangrijke partners, onder wie ontwerper Ben Bowlby, de Amerikaanse autosport-ondernemer Don Panoz, de raceautofabriek van Dan Gurney -All American Racers - en Duncan Daytons Highcroft Racing-team.

‘De Nissan DeltaWing is een zeer innovatieve raceauto die buiten alle technische reglementen valt', legt Motoyama uit. ‘We rijden in de "Garage 56"-klasse, die in het leven is geroepen om experimentele, meer milieuvriendelijke initiatieven een kans te geven. Auto's in deze klasse rijden niet voor het klassement. Dat is voor ons geen probleem, want daar gaat het ons nu niet om. Wat nu belangrijk is, is dat we innovatieve racetechnologie en de toekomst van de autosport laten zien. Dat op zichzelf is al een opwindende uitdaging voor mij en het team.'

 

Vanaf nu werkt Motoyama  met het team samen om de uitdagende aanloop naar de race in Le Mans op 16 en 17 juni succesvol af te leggen. Onlangs heeft hij daarvoor op het circuit van Snetterton in Norfolk voor het eerst met de innovatieve Nissan DeltaWing gereden.

 

Verbazen

Shoichi Miyatani, President van Nissan Motorsport International Co.Ltd (NISMO) vertelde hierover: ‘Ik ben nóg enthousiaster over het Nissan DeltaWing-project nu Satoshi Motoyama en Michael Krumm - momenteelde twee beste coureurs in de Nissan NISMO Super GT-scene - deze innovatieve en opwindende auto in de Franse klassieker bemannen.In de 24-uursrace van Le Mans 2011 kwamen twee van de drie LMP1-winnaars uit de Super GT, waaronder ex-NISMO Super GT-rijder Benoit Treluyer. Als succesvolste Super GT-rijders van dit moment weten Satoshi en Michael hoe ze in Le Mans goede resultaten kunnen behalen. Behalve naar de door Nissan en NISMO ondersteunde LMP2-auto's zal ik tijdens de race dan ook met belangstelling kijken naar de manier waarop de Nissan DeltaWing iedereen in Le Mans verbaast.'

 

Darren Cox, General Manager van Nissan Europa, sluit zich daarbij aan: ‘Ik ben trots dat ik Motoyama-san in ons team kan verwelkomen. Zijn komst laat het internationale karakter van dit project zien - het prototype is in Amerika ontwikkeld; Nissans topingenieur is een Braziliaan; het test- en ontwikkelingswerk vond plaats in Engeland, waarbij een Franse, een Duitse en een Schotse coureur het eerste testwerk hebben verricht; de al even innovatieve banden komen uit Frankrijk en nu hebben we een Japanse topcoureur en uitgebreide ondersteuning van NISMO uit Japan.'

 

Don Panoz, Managing Partner van het DeltaWing-Project 56, vertelt: ‘We zijn bijzonder blij dat Motoyama-san ons rijdersteam voor Le Mans komt versterken. Hij is zeer ervaren en gezien het feit dat hij in Japan al met Michael Krumm in de Super GT samenwerkt, past hij ook perfect in het team. Dat Nissan een van hun topmensen bij dit project inzet, onderstreept bovendien het mondiale belang van het Nissan DeltaWing-project. We zijn zeer verheugd dat we met zulke toegewijde partners kunnen samenwerken.'

 

Het komt nu op het Nissan DeltaWing-team aan om de auto, die wordt aangedreven door een speciaal hiervoor ontwikkelde Nissan 1,6-liter DIG-T turbomotor, door de meedogenloze 24-uursrace te slepen, slechts 101 dagen nadat de auto voor het eerst het circuit opging. De tests met de Nissan DeltaWing op het circuit van het Engelse Snetterton zijn inmiddels afgelopen. Het team heeft er weer meer geleerd over deze radicale auto en strijdt nu verder tegen de grootste vijand: de tijd. De komende maand vinden er nog tests plaats in Frankrijk en Spanje, waarna het team zich op 3 juni aansluit bij de andere Le Mans-deelnemers tijdens de officiële ACO pre-Le Mans-tests.

 

Wilt u op de hoogte te blijven van het volledige verhaal achter deze innovatieve Nissan Deltawing, bekijk dan de‘Behind the scenes'-video's op http://www.facebook.com/NissanSportsCars.Het tweede deel van deze serie staat inmiddels online.

Een publicatie van Nissan