Nissan DeltaWing neemt deel aan laatste race American Le Mans Series
Innovatieve Le Mans-racer weer ‘back on track'

  • Favoriete racer van Le Mans-fans neemt deel aan Petit Le Mans, zijn tweede race ooit
  • Belangstelling voor revolutionaire raceauto blijft groot na spectaculair einde tijdens 24-uursrace van Le Mans in juni
  • Lucas Ordoñez, aanstormend talent uit Nissans unieke GT Academy, neemt samen met Gunnar Jeannette, American Le Mans Series-kampioen in de PC-klasse, deel aan Petit Le Mans
  • Nissan DeltaWing kan aan de American Le Mans Series deelnemen vanaf 2013
  • Michelin is opnieuw teampartner

Amsterdam, 18 september 2012 - Het team achter de spectaculaire Nissan DeltaWing wil graag afmaken wat tijdens de befaamde 24-uursrace van Le Mans in juni fraai begon, maar jammerlijk eindigde. De bij de fans favoriete raceauto zal zich revancheren bij de ‘kleine broer' van de Franse klassieker: Petit Le Mans.

De innovatieve, pijlvormige Nissan DeltaWing, die drie maanden geleden de harten van 240.000 Le Mans-fans veroverde, komt volgende maand opnieuw in actie in de laatste race van de American Le Mans Series (ALMS) op Road Atlanta (V.S.), die van 17 t/m 20 oktober wordt verreden.
De Nissan DeltaWing werd ontworpen en gebouwd met als doel de legendarische 24-uursrace van Le Mans te volbrengen met de helft van de brandstof en de helft van het aantal banden dat conventionele sportprototypes hiervoor nodig hebben. Helaas moest hij na zes uur de strijd opgeven na een botsing met een andere auto.

De Japanse Nismo-coureur Satoshi Motoyama probeerde de schade van de aanrijding nog langs de baan van het Le Mans-circuit provisorisch te repareren, maar na anderhalf uur moest hij opgeven. Deze dappere actie leverde het team echter een enorme steun van de fans op, die hun favoriete raceauto nu opnieuw in actie kunnen zien.

Door raceverplichtingen elders zijn de drie de coureurs die op Le Mans de Nissan DeltaWing bereden - Motoyama, Marino Franchitti en Michael Krumm - niet beschikbaar voor de prestigieuze Petit Le Mans ALMS-race. Een van Nissans GT Academy-kampioenen, de Spanjaard Lucas Ordoñez, zal de auto nu besturen tijdens de race op Road Atlanta, samen met Gunnar Jeannette, kampioen van de American Le Mans Series 2011 in de PC-klasse.

Enthousiasme fans overweldigend
Darren Cox, General Manager Nissan Europe: ‘Le Mans was een groot succes voor ons, de DeltaWing overtrof onze verwachtingen. Hij liet zien dat de revolutionaire techniek die we hebben getest in het meest toegankelijke laboratorium ter wereld, een geschikte optie is voor de autosport van de toekomst, die duurzamer zal zijn.'
Cox was wel teleurgesteld over de manier waarop de race eindigde. ‘Dat lag buiten onze macht. Maar omdat we hadden bewezen dat de techniek werkt, konden we moeilijk teleurgesteld zijn. En de steun en het enthousiasme van de fans was overweldigend. We zijn het aan hen verplicht om weer te gaan racen.'

Perfecte aanvulling
‘Ik ben er trots op dat Lucas Ordoñez een kans krijgt zich te bewijzen met deze auto. De GT Academy is een grote innovatie in de autosport die deze toch wat elitaire sport toegankelijk maakt voor iedereen, inclusief degenen die geen toegang hebben tot grote budgetten en sponsoring. Lucas is het levende bewijs dat deze aanpak werkt', aldus Cox. ‘We zijn bovendien heel blij dat Gunnar Jeannette het Nissan DeltaWing-team komt versterken. Hij is een voormalig American Le Mans Series-kampioen en kent Road Atlanta als zijn broekzak. Dus hij is de perfecte aanvulling op het team.'
Het team is ervan overtuigd dat de duizend mijl lange, tien uur durende Petit Le Mans-race de perfecte gelegenheid is voor de Nissan DeltaWing om zijn fans te plezieren. Maar de auto kan nu ook zijn capaciteiten tonen op een circuit dat traditioneler is in vergelijking met Le-Mans, met zijn hoge snelheden en trajecten die normaliter openbare weg zijn.

Diverse partijen
De bekendmaking dat de Nissan DeltaWing deelneemt aan Petit Le Mans, komt net na de onthulling dat de ALMS fuseert met de andere grote klasse voor sportprototypes: Grand-Am Road Racing. De Nissan DeltaWing kan worden gehomologeerd voor het hieruit resulterende nieuwe kampioenschap, dat in 2014 van start gaat.
Het Nissan DeltaWing-team bestaat uit diverse partijen die hun sporen in de autosport hebben verdiend, onder anderen de Amerikaanse autosportondernemer Don Panoz, beschermheer van het project en Indy 500-teameigenaar Chip Ganassi, ontwerper Ben Bowlby, bandenfabrikant Michelin, Dan Gurneys organisatie All-American Racers en Highcroft Racing van Duncan Dayton.

Gamechanger
Panoz, de drijvende kracht achter ‘Project 56', de naam waaronder de DeltaWing aan zijn reis naar Le Mans begon, vindt dat Petit Le Mans inmiddels een reputatie heeft opgebouwd als een van de bekendste races voor sportprototypes ter wereld. ‘Elk onderdeel van de Nissan-organisatie heeft meegewerkt aan deze auto en ik denk dat de fans de auto die het autosporttijdschrift Racer een gamechanger heeft genoemd, graag in actie zien', zo stelt hij. ‘De DeltaWing kan deelnemen aan seizoen 2013 van de American Le Mans Series en is onderdeel van de fusieovereenkomst tussen ALMS en Grand-Am. De DeltaWing moet voldoen aan de veiligheids- en prestatienormen, maar hij is een serieuze kandidaat. In 2014 kunnen Daytona-prototypes, Le Mans-prototypes en wellicht zelfs de DeltaWing aan de nieuwe raceklasse deelnemen.'

De visionaire geestelijk vader van de Nissan DeltaWing, Ben Bowlby, kijkt reikhalzend uit naar de volgende race: ‘Tijdens Petit Le Mans kunnen we niet alleen onze Amerikaanse fans laten zien hoe gaaf deze auto is, we krijgen tevens de kans om te laten zien dat hij ook op een circuit met veel bochten en kortere rechte stukken tot topprestaties in staat is. Het is een heel andere baan dan Le Mans, waar hoge snelheden haalbaar zijn. Circuitervaring opdoen, testwerk verrichten en het krijgen van feedback van de coureurs is heel belangrijk om het totaalconcept levensvatbaar te maken.'

Hoofdpartner
Nissan werd in maart dit jaar de hoofdpartner van het DeltaWing-project en stond toen voor de enorme uitdaging om de experimentele Nissan DeltaWing-racer en zijn speciaal ontwikkelde 1,6-liter DIG-T Nissan-motor op tijd klaar te maken voor de loodzware 24-uursrace van Le Mans.
Het project biedt Nissan de kans om praktijktests te doen met toekomstige innovaties die gebruikt kunnen worden in het wereldwijde autosportprogramma van het merk of in toekomstige seriemodellen.
Dit zal ook bij Petit Le Mans het geval zijn, waar nieuwe techniek wordt getest tijdens de race en opnieuw ontwikkelingswerk wordt verricht door partner Michelin, die speciale banden voor de Nissan DeltaWing heeft ontwikkeld.

Op koers
Uit de gegevens die tijdens de zes uur racetijd op Le Mans werd verzameld, blijkt dat de auto op koers was om zijn doel waar te maken en de 24-uursrace van Le Mans te voltooien met de helft van de brandstof en de helft van het aantal banden dat zijn concurrenten verbruikten.
Uit de verzamelde gegevens van een reguliere LMP2-auto op Le Mans bleek dat deze 2.350 liter brandstof verbruikte en elke 480 kilometer nieuwe banden nodig had, met een totaal van negen sets banden. En terwijl de LMP2-auto een verbruik van 47,0 liter per 100 km liet noteren, haalde de Nissan DeltaWing een verbruik van 22,0 l/100 km.

Ideale opstap
Toonaangevende innovatie in de autosport is niets nieuws voor Nissan - zijn GT Academy is de ideale opstap gebleken van de gameconsole thuis naar een echte autosportcarrière. Ordoñez werd tot winnaar uitgeroepen in 2008, drie jaar later maakte hij zijn debuut bij de 24 Uur van Le Mans en haalde een podiumplek in de LMP2-klasse, die werd gedomineerd door Nissan-motorpower.
De Spanjaard was een van de coureurs die de Nissan DeltaWing testte tijdens zijn snel verlopen ontwikkelingsproces eerder dit jaar.

Een publicatie van Nissan